Ruleti ajalugu

Ruleti ajalugu

2016-04-12 09:31:48 - Braňo "Ace"

Rulett (prantsuskeelsest sõnast roulette – väike ratas) on kahtlemata üks populaarsemaid kasiinomänge. Seda mängu naudivad miljonid mängijad üle maailma. Arvestades sellega, kui palju ruletti iga päev mängitakse, võiks tiirlev kuul sama hästi tiirelda ümber Maa. Mängu populaarsusest hoolimata teatakse sellest aga üllatavalt vähe.

Ruleti päritolu – Viva la France

Peaaegu kõik, mida me ruleti ajaloost teame, on spekulatsioon. Me teame seda, et rulett sai alguse 18. sajandi lõpus (kuskil 1790ndail) Prantsusmaal. Paljude teooriate väitel mängiti sarnaseid mänge Vana-Hiinas, seda mängisid Rooma leegionärid ristiretkedel ja samuti Inglise lordid, kes otsisid lõbusat ajaviidet.

Fakt on aga see, et Prantsuse matemaatikut ja füüsikut Blaise Pascali peetakse üldiselt ruleti leiutajaks. Jah, see on sama mees, kelle tõenäosusteooriale te mängides toetute. Aga tegelikult ei saa väita, et just tema tuligi ruleti kui mängu idee peale. Ratas ja tiirlev kuul tulid lihtsalt tema katsetest luua igiliikur ja suvalise numbri generaator. Kõik tuli aga veidi teisiti välja.

Alles hiljuti leiti tõendeid selle kohta, et 1758. aastal (umbes 40 aastat enne ruleti „leiutamist”) keelustati ruleti nimeline mäng Québecis, mis kandis tol ajal Uus-Prantsusmaa nime. Loomulikult tuleb mõelda sellele, mis mängu ruletiks nimetati ja kas see oli tänapäeva ruleti sarnane.

Eri ruleti liikide areng ja päritolu

Kuigi Pascal leiutas ratta, oli vaja ka reegleid. Reeglid arenesid järk-järgult ja ilmselt on need kombinatsioon mitme eri mängu reeglitest, nagu Inglise mängud Roly-Poly, Reiner ja Ace of Hearts, aga samuti vanemad Itaalia mängud, nagu Hoca ja Biribiso. Et hasartmängude maailm täiesti pea peale pöörata, tuleb aga lisada ka väike mõju Prantsuse tolleaegsetest lauamängudest. Tõeline rahvusvaheline koostöö.

Üks teine valesti tõlgendatud müüt on see, et ameeriklased leiutasid kahe nulliga ruleti (kõige levinum ruleti liik USAs). See pole üldse nii. Originaalses Prantsuse ruletis olid ühe ja kahe nulliga taskud. Selle uuenduse lisasid kasiinoomanikud, sest nad tahtsid tagada, et statistiline võidutõenäosus jääks nendele.

Üks muudatus tuli 1843. aastal. Vennad François ja Louis Blanc tahtsid pääseda Saksa turule pärast seda, kui olid sunnitud sulgema oma Prantsuse kasiinod. Nad avasid väikese Kursaal kasiino Bad Homburgi linnas. Külaliste ligimeelitamiseks tegid nad midagi enneolematut. Nad eemaldasid ruletirattalt kahe nulliga tasku. Mäng muutus palju atraktiivsemaks. Tänapäeval ollakse seisukohal, et ka selle muudatusega mõjutasid vennad ruletimängu tulevikku.

Huvitav on see, et kuigi nad leiutasid lahenduse oma Saksa kasiinode jaoks, sai ühe nulliga rulett tuntuks Prantsuse ruleti nime all. Inimesed hakkasid kutsuma originaalset kahe nulliga Prantsuse ruletti Ameerika ruletiks. Ameerika kasiinoomanikud olid kanged ärimehed ja ei loobunud kahe nulliga ruletist saadavast kasumist.

François Blancist sai hiljem omamoodi ruleti (ja ka hasartmängude) suursaadik, tänu millele mäng laienes massiivselt, eriti väiksemates kasiinodes, nagu Monte Carlos. Sinna viis Blanc oma ettevõtte Bad Homburgist ja ta lõi sõna otseses mõttes mitte millestki järgmiseks mitmekümneks aastaks maailma hasartmängupealinna.

Nagu mainitud, rändas rulett koos immigrantidega ka USAsse, kus see kohe ka sama kiirelt levima hakkas. Vaatamata tugevalt kontrollitud turule leidis rulett oma koha ja panustas oluliselt ikoonilise hasartmänguparadiisi Las Vegase loomisse.

Ruleti kuldajastu

Ruleti suurim buum toimus 20. sajandi teisel poolel, kui ranged seadused muutusid veidi leebemaks ja rulett sai laieneda ka väiksemate linnade mängusaalidesse. Tänu tehnoloogilisele arengule muutus ruletiratas praktiliselt automaatseks ega vajanud keerutamiseks enam inimkätt.

Rulett ja veebiajastu

Ruleti kuldajastu sai uut tuult tiibadesse interneti massiivse laienemisega. Veebiplatvorm sobib ruleti kontseptsiooni jaoks ideaalselt, mida kajastab ka virtuaalsete ruletimängude küllus. Veebikasiinod ja ennekõike head tarkvaralahendused pakuvad mängijatele palju ahvatlevaid boonuseid, mis on meelitanud rohkelt mängijaid veebiruletti mängima.

Proovige lemmikmänge tasuta
European Roulette Roulette Red Tiger Mängi
Multi Wheel Roulette Roulette Microgaming Mängi
Prantsuse rulett Roulette NetEnt Mängi

Veebisait kasutab kuvatava sisu kvaliteedi paremaks muutmiseks küpsiseid. Saate küpsised oma brauseri sätetes blokeerida. Kasutades meie veebilehte aktsepteerite Küpsiste Poliitikas välja toodud küpsiste kasutamise.

Nõustun